Kranssiaitta
Yhteystiedot Etusivulle
Kranssiaitan tarina

Haaveammattina kukkakauppias

Idea omasta kukkakaupasta syntyi yrittäjäperheessä varttuvan, luontoa rakastavan Marin mielessä jo vuosikymmeniä sitten. Kun yläasteella piti valita minne opintie jatkuisi, Marin päätös oli selvä: kotikaupungissa Lappeenrannassa oli puutarhakoulu. Sieltä polku johti jatko-opintoihin Tuorlan maatalousoppilaitoksessa, josta Mari valmistui floristiksi vuonna 1990. Vastavalmistunut kukkien ammattilainen löysi töitä Turun ja lähiseudun kukkakaupoista.

Oman yrityksen perustaminen

Vuosituhannen taitteessa syntyi ensimmäinen oma yritys, joka mahdollisti työnteon vanhempainvapaiden ohessa. Mansikka-aitta viljeli kahden hehtaarin mansikkaviljelmää Liedossa ja työllisti vuosittain 20-30 paikallista nuorta. Floristin mieli veti kuitenkin kukkien pariin ja vuonna 2006 syntyi Kranssiaitta. Kranssiaitassa Mari keskittyi luonnonmateriaaleista tehtyihin kransseihin ja pääsi käyttämään luovuuttaan ja floristin taitojaan. Töitä myytiin kodin pihapiirissä olevassa aitassa sekä erinäisissä myyjäisissä ja tapahtumissa.

Joulusta muodostui vähitellen vuoden kiireisin sesonki. Vuosina 2013-2015 Kranssiaitta myi töitään paitsi kotiaitassaan Liedossa, myös Turun Kauppatorin joulukylässä, jossa oli ajoittain myös palkattuja apumyyjiä. Vuodesta 2017 Turun joulumyynti on tapahtunut Kauppatorin sijaan Iso-Puolalan tilalla Puolalanpuistossa. Myyntituotteet valmistetaan edelleen Liedossa.

Kranssiaitta tänään

Nykyään Mari valmistaa vuosittain satoja kransseja ja muita kasviaiheisia koristeita sekä kortteja ja kalligrafiatöitä. Materiaaleina hän käyttää pääosin miehensä metsistä ja pelloilta kerättyjä havuja, sammalia, jäkäliä, varpuja, luonnonkukkia, heiniä ja viljoja. Harvinaisempia materiaaleja kuten sinikatajaa, tillandsiaa ja eukalyptusta Mari hakee Huiskulan puutarhalta. Toisinaan paikallinen joulukuusiviljelijä toimittaa erikoishavuja. Kaikissa hankinnoissaan Mari haluaa tietää tarkalleen mistä materiaali tulee.

Ekologisuus on Kranssiaitan kulmakivi. Luonnonmateriaalit kerätään aina luontoa kunnioittaen pikkuhiljaa ja eri paikoista. Lisäksi töissä hyödynnetään ylijäämämateriaaleja kuten pullonkorkkeja, puulastua ja köysitehtaan köydenpätkiä. Asetelmien pohjana toimii usein perinteinen rahkasammal tai vaihtoehtoisesti maatuva märkätiili. Työt pakataan paperiin, sillä sellofaani tai muu muovi ei kuulu Kranssiaittaan.

Yrittäjän arjessa parasta ovat tyytyväiset asiakkaat. Kranssiaitan kranssit säilyvät käytössä vuodesta toiseen ja Marille on kunnia-asia saada kertoa mistä kunkin työn materiaalit ovat peräisin. Se, miten asiakkaat arvostavat aitoa käsityötä, kannustaa jatkamaan valitulla polulla.

Mari ja kranssit
Mari tekemässä ensimmäisiä havukransseja ja haaveilemassa yrittäjän urasta 1995.
Mari Heininen
Oman aitan ovella.